De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Maak er samen met ons een vlotte en veilige editie van

16.05.2023

Er zijn heel wat voorzieningen om de 1000 km zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Ook jij kunt daarbij helpen. Denk er bijvoorbeeld aan om voor vertrek je fietshelm vast te klikken, altijd je identiteitskaart op zak te hebben, een zonnebril of fietsbril te dragen en voldoende te eten en te drinken. En, ook niet onbelangrijk, om regelmatig zonnemelk te smeren. Lees meer.

Zo fiets je in peloton

Houd het voor jezelf en andere fietsers aangenaam door deze richtlijnen te volgen:

  • Het is géén wedstrijd, dus blijf gewoon op je plaats fietsen.
  • Rijd altijd twee aan twee.
  • Smartphonegebruik? Graag aan de bevoorrading, in de middagstad of na de aankomst, maar niet tijdens het fietsen.
  • Fiets steeds uiterst rechts op de rijweg, zodat de wegkapiteins en de motards de groep makkelijk kunnen voorbijsteken.
  • Denk aan de fietsers achter je. Vermijd bruusk remmen.
  • Volg de instructies van de motards en de wegkapiteins goed op.
  • Houd oren en ogen goed open en blijf alert.

Zorg dat ook je fiets in optimale vorm aan de start verschijnt

Ook je fiets zet tijdens het hemelvaartweekend een serieuze prestatie neer, dus let er zeker op dat hij helemaal in orde staat voor de start. Nagekeken remmen, een gesmeerde ketting, een goed afgesteld versnellingsapparaat, nieuwe banden met voldoende druk en één of twee drinkbushouders zijn geen overbodige luxe. Breng zeker ook een reservesetje schoenplaatjes en een reservebinnenbandje (verplicht) mee. Wat nog meer? Neem de hele checklist nog eens door.

Toch pech? Hulp is al onderweg, letterlijk zelfs

Rijd je alsnog lek, dan krijg je - indien mogelijk - meteen een ander wiel. Heb je een ander probleem met je fiets, dan kun je verder rijden op een reservefiets of word je samen met je fiets in de assistentiewagen geladen. Voor eventuele lichamelijke letsels rijdt er achter elk peloton ook een ambulance mee. Lees meer over de pechverhelping.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.