De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Veelgestelde vragen over de nationale pelotons

Over het concept

Over wat je krijgt

Over editie 2023

Over het startgeld

Staat je vraag er niet tussen? Stel ze ons via mail, telefoon of ons contactformulier.

 Wat is de 1000 km?

De 1000 km, dat is samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker, vier dagen lang tijdens het hemelvaartweekend. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km. Dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton. Jij kiest op voorhand een snelheid tussen 24, 27 of 30 km/u. De etappes vertrekken en eindingen elke dag in gaststad Mechelen en doen steeds een andere middagstad aan. Op zondag sluit het internationale peloton mee aan tot aan de grote finish in Mechelen.

We voorzien een professionele omkadering in een unieke sfeer. De pelotons rijden verkeersvrij en worden begeleid door motorrijders, politie en wegkapiteins. Je kunt rekenen op ervaren fietstechnici, medische bijstand, verschillende bevoorradingsposten onderweg, een lekkere lunch en een professionele massage voor de vermoeide spieren achteraf.

 Moet ik 1000 km alleen afleggen? 

Neen, die keuze is aan jou. Je verdeelt zelf de ritten op maat van de fietsers van je team. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Daarbij is er de keuze uit een peloton van 24, 27 of 30 km/u. Vorm je een team op je eentje, dan rijd je de acht etappes. Ben je met meerderen in je team, dan verdeel je de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers.

 Hoe moet ik mijn ritten kiezen? 

Na de bekendmaking van de ritten in het voorjaar moet de teamtitularis iedere rit aan een renner en een snelheid koppelen. Tegen midden maart moet de voorkeur doorgegeven zijn. Vervolgens bekijken wij al jullie voorkeuren en proberen we zoveel mogelijk mensen gelukkig te maken met hun eerste keuze.

 Ik rijd alleen een voormiddagetappe, hoe geraak ik terug in Mechelen?

Vervoer van een middagstad tot in Mechelen, voorzie je zelf. Je kunt je laten oppikken of afspreken met je team dat er een auto staat in de middagstad in kwestie. We voorzien voldoende parking. 

 Kan ik onderweg van snelheid wisselen?

Neen, dat is niet mogelijk.

 Wat als ik moet opgeven?

Samen uit, samen thuis: dat staat vast. Het doel is om iedereen over de finish te krijgen. In elk peloton rijden er wegkapiteins mee die je indien nodig dat extra duwtje in de rug geven. En er rijdt ook een bezembus, moest het echt niet gaan. Maak je geen zorgen, je bent in goede handen. 

 Kan ik op de dag zelf nog van peloton wisselen?

Neen, dat is niet mogelijk. Enkel in de uiterste gevallen kunnen we bekijken wat mogelijk is maar we kunnen hier geen garantie geven. De pelotons zijn meestal volzet.

 Wat als ik te laat aan de start verschijn? 

In geval van een laattijdige aankomst doen we uiteraard ons best om je een plaats in een volgende groep te bieden, maar dit kunnen we niet garanderen. De pelotons zijn meestal volzet. Daarom vragen we je met aandrang om op tijd aan de start te geraken.

 Welke snelheden zijn er? 

Je kunt kiezen uit pelotons met snelheden van 24, 27 en 30 km/u. Als je je voorkeurssnelheid niet zou krijgt, dan krijg je sowieso een lagere snelheid. Een hogere snelheid dan de voorkeurssnelheid geven we niet.

 Kunnen we met ons team samen eenzelfde rit rijden? 

Neen, dat is niet mogelijk. 

 Hoe moet ik in peloton rijden? 

Rijd je voor de eerste keer mee in een peloton? Bekijk dan zeker deze tips van Jolien D'Hoore

 Wat als ik pech heb onderweg? 

Achter elk peloton rijdt er een pechverhelpingswagen met erg vakbekwame mensen.

Rijd je lek, dan krijg je indien mogelijk meteen een ander wiel. In het zog van een van de wegkapiteins word je dan teruggebracht in het peloton. Ondertussen wordt je band hersteld, en aan de bevoorrading of aan de finish kan je dan het reservewiel weer inwisselen voor je eigen wiel.

Heb je een ander probleem met je fiets en duurt de interventie langer dan een gewone wielwissel, dan word je samen met je fiets in de technische assistentiewagen geladen. Eens je fiets hersteld is, kan je je plaats in het peloton weer innemen.

 Met welke fiets mag ik deelnemen?

Enkel sportieve (koers-)fietsen zijn toegestaan. Je materiaal moet goed onderhouden en volledig in orde zijn.

Als je dat extra duwtje nodig hebt, is een sportieve elektrische fiets ook welkom. Met een elektrische stadsfiets, e-bike of speed pedelec kun je echter niet deelnemen. Extra voorwaarden om deel te nemen met een sportieve elektrische koersfiets zijn:

  • Je moet starten met een volgeladen batterij. Het bereik van de batterij moet minstens 125 km zijn.
  • Je kunt enkel deelnemen aan een halve dagrit, dus een afstand van 125 km.
  • Voor elektrische fietsen zijn de mogelijkheden qua mechanische bijstand heel beperkt. Het vervangen van een binnenband is eventueel mogelijk, mits technisch makkelijk en vlot haalbaar.

 Is er een minimumleeftijd voor de deelnemers?

Je mag deelnemen aan de 1000 km vanaf het jaar waarin je zestien jaar wordt. De organisatie laat zich hiervoor adviseren door de dienst S.P.O.R.T.S. van het UZA, die gespecialiseerd is in het begeleiden van atleten, het voorkomen en behandelen van sportletsels …

Deelnemers die 16 of 17 jaar zijn of worden in het jaar van deelname, hebben toestemming nodig van hun ouders of wettelijke voogd om zich in te schrijven.

De minimumleeftijd om een geldinzamelingsactie op te starten is 18 jaar.

 Wat is er onderweg voorzien?

Per etappe wordt er een korte toiletstop voorzien op 30 km en op 90 km van de start. We verzoeken supporters om hier geen halt te houden.

Halverwege de rit wordt er een bevoorradingspost voorzien waar je water en sportdrank kunt bijtanken of je energie opladen dankzij een koek of een stuk fruit. Er is eveneens sanitair voorzien waar je je handen kunt wassen en naar het toilet kunt gaan.

 Krijg ik een maaltijd? 

Ja, maaltijden worden voorzien. Rijd je een hele dag, dan krijg je een warme maaltijd. Rijd je één rit, dan krijg je van ons een lunchpakket in de middagstad, ongeacht of je voormiddag- of de namiddagetappe rijdt.

 Kan ik korting krijgen bij Bioracer voor mijn fietstenue? 

Heeft jouw team nog geen fietsoutfit maar wel al een ontwerp? Bioracer biedt alle deelnemers van de 1000 km de kans om aan een gunstig tarief een fietsoutfit te bestellen. Teams krijgen 10% korting op hun outfit, mits het logo van de 1000 km eropstaat. Afhankelijk van het aantal bestellingen per team kan de korting nog oplopen. De Belgische kledingleverancier staat garant voor topkwaliteit en verzorgt onder meer ook de kleding van de Belgische, nationale wielerteams. Neem contact op met de vertegenwoordiger van Bioracer in jouw buurt:

  • Oost‐Vlaanderen: Alain Van Peteghem (0477 75 26 56)
  • West‐Vlaanderen: Jurgen Van De Walle (0488 79 05 30)
  • Antwerpen:  Lieve Kennis (0479 89 09 81)
  • Limburg en Vlaams‐Brabant: Raf Leenaers (0476 44 45 99)
  • Brussel en Wallonië: Jean-Pierre Dubois (0493 55 22 72)

Uiterste besteldatum is 30 maart 2023. 

 Kan ik extra teams inschrijven voor editie 2023? 

Dat hangt af van de beschikbaarheid. Wil je weten of er plaatsen zijn vrijgekomen in de pelotons van de 1000 km 2023? Neem dan contact op via 1000km@komoptegenkanker.be of 02 227 69 60, of contacteer je districtscoördinator.

 Wat als ik in 2023 niet kan of wil deelnemen (met mijn team)? 

Dan kun je je startgeld éénmalig overzetten naar de editie van 2024. Laat het ons zo snel mogelijk weten via 1000km@komoptegenkanker.be of 02 227 69 60, of neem contact op met je districtscoördinator. Dan registreren wij je (team) alvast voor de 1000 km 2024. 

Weet je nog niet zeker of je in 2024 wilt deelnemen aan de 1000 km, dan kun je je startgeld ook nu al doneren aan Kom op tegen Kanker. Het gaat dan volledig naar kankeronderzoek dat een directe invloed heeft op de levenskwaliteit en levenskansen van mensen met kanker. 

 5500 euro, dat is wel een hoog bedrag. Hoe word ik ondersteund om dat in te zamelen?

Inderdaad, we hebben er bewust voor gekozen om zowel op fysiek als op financieel vlak de lat hoog te leggen. Het geld dat we inzamelen gaat naar kankeronderzoek. Daar is nog heel veel geld nodig. Het feit dat zo veel mensen zo’n grote inspanning willen doen, is ook een flinke steun in de rug voor de vele kankerpatiënten en hun naasten. Wij ondersteunen je natuurlijk waar we kunnen:

  • Zodra teams geregistreerd zijn, krijgen ze toegang tot een toolkit met allerlei gratis promotiemateriaal dat je kunt bestellen/downloaden.
  • Elk team kan ook rekenen op de persoonlijke ondersteuning van een districtscoördinator (één per provincie), die maar wat graag tips en info deelt.
  • Op deze pagina bundelden we heel wat inspiratie dat je kan helpen om je actie op te zetten. 

 Waar gaat het geld naartoe? 

De netto-opbrengst van de 1000 km gaat naar klinisch kankeronderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop. Zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet meteen nieuwe toestellen nodig zijn. Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.

 Wat als ik meer heb ingezameld dan het benodigde startgeld? 

Als de fondsenwerving heel vlot verloopt, kan een tweede team aangevraagd worden zolang de inschrijvingen niet volzet zijn.

Voor wat betreft eventuele bedragen die hoger zijn dan het genoemde startgeld, geldt: 

  • Je kunt het resterende bedrag eenmalig overzetten naar de volgende editie. Dit gebeurt niet automatisch, maar moet je aanvragen via 1000km@komoptegenkanker.be.
  • Let wel: het bedrag van de overdracht zal beperkt worden tot het startgeld maal het aantal teams dat je hebt ingeschreven. 

Wat betekent dit concreet? Heb je 1 team geregistreerd voor editie 2023 en heb je 11.500 euro ingezameld, dan heb je nog 6000 euro over naast het startgeld (voor de nationale pelotons). Hiervan kun je maximaal 5500 euro (startgeld x 1 team) overdragen naar volgende editie, maar deze overdracht moet je aanvragen via 1000km@komoptegenkanker.be. De overige 500 euro wordt automatisch geschonken aan Kom op tegen Kanker. Lees er meer over in de deelnamevoorwaarden.

Onze missie blijft kanker uit de wereld helpen. We zijn immens dankbaar voor de acties die jullie op poten zetten, want wegens gebrek aan interesse vanuit de farmaceutische sector blijft het geld broodnodig en willen we zo snel mogelijk lopende projecten financieren.

Heel wat teams die door onvoorziene omstandigheden (lees: o.a. door corona) niet meer konden deelnemen afgelopen jaren, kozen er toch voor om hun startgeld te doneren. Onze dank is bijna niet in woorden uit te drukken!  

 Krijgt iedereen een fiscaal attest?

Wie jouw team in 2022 steunde met een gift van minstens 40 euro in totaal (berekend op jaarbasis) ontvangt in maart 2023 automatisch een fiscaal attest van Kom op tegen Kanker. Wie jouw team in 2023 steunt met een gift van minstens 40 euro ontvangt hiervoor het jaar daarop een fiscaal attest. 

De opbrengst uit acties die je organiseerde om je startgeld bijeen te krijgen, komt niet in aanmerking voor een fiscaal attest.

 Waarom heb ik een actiecode nodig om geld in te zamelen?

Je ontvangt je actiecode zodra je je inschrijft voor de 1000 km. Deze actiecode bewijst dat je een actievoerder voor Kom op tegen Kanker bent, en dat het geld dat je inzamelt, wordt gebruikt om kankeronderzoek te financieren.

Dankzij de actiecode kunnen overschrijvingen met giften of actiegeld ook makkelijk worden gekoppeld aan jouw team. Door je actiecode te vermelden - naast het woord 'GIFT' of 'ACTIE' - wordt het ingezamelde geld automatisch aan jouw startgeld toegevoegd.

 Wat is het verschil tussen een gift en actiegeld?

GIFT

Wanneer je aan vrienden, familie, of collega's vraagt om, niet in functie van een actie en dus zonder tegenprestatie, geld te storten om jouw team te steunen, dan spreken we van een gift. Dat kan op 2 manieren:

1. Via de knop 'Steun dit team' op je teampagina. Dit heeft een heleboel voordelen: 

  • Donateurs kunnen makkelijk de instructies op het scherm volgen en kiezen voor verschillende betaalmethodes: Bancontact, VISA, Mastercard en KBC online. 
  • Kiest de donateur voor KBC online, dan wordt het bedrag meteen overgeschreven. 
  • Kiest de donateur voor Bancontact, VISA of Mastercard, dan is zijn gift zo’n drie werkdagen later zichtbaar op je teampagina. 
  • Je kunt als team ook zien wie een gift deed via de knop ‘Steun dit team’. Zo kun je die persoon daar ook voor bedanken.  
  • Bovendien kunnen ook eigenaars van een buitenlandse rekening een gift doen via de knop ‘Steun dit team’. 

2. Via een overschrijving

Donateurs kunnen hun gift ook overschrijven op rekeningnummer BE56 7360 3575 6688 (Bic: KREDBEBB) van Kom op tegen Kanker, met de mededeling '<ACTIENUMMER> + gift'. Die code is belangrijk, want alleen zo kunnen wij de giften koppelen aan jouw team. Hou er rekening mee dat we de gegevens van giften die we via een gewone overschrijving ontvangen, niet mogen tonen op jouw teampagina. 

Vanaf 40 euro per jaar is een gift aan jouw team fiscaal aftrekbaar, zowel als die gebeurt via de knop ‘Steun dit team’ als via een overschrijving. Opgelet, een donatie geldt pas als gift als er geen materiële tegenprestatie tegenover staat, zoals het geval is bij actiegeld.

ACTIEGELD

Actiegeld is het geld dat je inzamelt bij een actie die je organiseert. Organiseer je bijvoorbeeld een wafelverkoop, dan is het geld dat je hiermee ophaalt je actiegeld.

Het actiegeld kun je overschrijven op rekeningnummer BE56 7360 3575 6688 (Bic: KREDBEBB) van Kom op tegen Kanker, met de mededeling <ACTIENUMMER> + actie. Die code is belangrijk, want alleen zo kunnen we deze overschrijvingen koppelen aan jouw team. Je kunt het bedrag dat je inzamelde 1 werkdag later al op je teampagina verwachten.

Hiervoor ontvang je géén fiscaal attest. De return werd immers al geleverd, in de vorm van eten en drinken, het plaatsen van logo's, enz. Het storten van actiegeld kan daarom ook niet via de teampagina, uitsluitend via een overschrijving.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.