De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Middagsteden en gaststad 2023

Gaststad Mechelen

Mechelen maakte haar titel als gaststad de voorbije jaren meer dan waar en dat zal dit jaar niet anders zijn! Of je nu fietser, supporter of vrijwilliger bent, wie er al bij was tijdens de 1000 km, kent ondertussen het unieke gevoel en het kippenvel dat steeds weer opduikt wanneer de pelotons in de stad toekomen. Dat gevoel van samenhorigheid typeert het gastvrije Mechelen helemaal! 

En jawel: in 2023 is de Grote Markt opnieuw onze thuisbasis. De pelotons zullen hier 's ochtends vertrekken en kunnen zich hier 's avonds aan een sfeervolle aankomst verwachten.

18 mei: Heusden-Zolder

Heusden-Zolder, net ten noorden van de Limburgse hoofdstad Hasselt, zet zich op de kaart als een verfrissende en pittige cocktail: een groene topsportgemeente, een sterke band met het mijnverleden en een brede waaier aan verschillende nationaliteiten.   

 En die cocktail wordt gesmaakt, want steeds meer bezoekers zakken af naar de mooie mijngemeente voor een goedgevulde daguitstap of een gezellig weekend. Trekpleisters zijn de mijnsite, het uitgestrekte wandelpark Domein Bovy en heel wat sporttroeven.   

 De gemeente heeft een sportinfrastructuur om ‘u’ tegen te zeggen, met het atletiekstadion, Circuit Zolder, de eerste digitale sportzaal van Vlaanderen, een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk, een skatepark, beweegbanken én binnenkort nog een velodroom. Bovendien is ze in 2024 startplaats voor het EK wielrennen.  

 Als UCI Bike City is Heusden-Zolder ook steeds op zoek naar nieuwe manieren om inwoners te overtuigen om meer de fiets te gebruiken.  Dat gebeurt via investeringen in fietspaden, het inrichten van fietsstraten, fietsparkings tijdens evenementen en zoveel meer.  De fietser is baas én blijft baas in Heusden-Zolder.  

19 mei: Stabroek

Polderdorp Stabroek ligt, samen met deelgemeente Hoevenen, ten noorden van de stad Antwerpen en grenst aan Nederland. Ten westen en ten zuiden geflankeerd door de Antwerpse haven is Stabroek hoofdzakelijk een dorp van akkers, hoeven en kerken, waar eindeloos gewandeld en gefietst kan worden.  

Wandelen, fietsen of zelfs paardrijden kun je bijvoorbeeld in het Elsenbos, een aantrekkelijk stukje groen van 60 ha. Of passeer langs een van de vele bezienswaardigheden van de gemeente: het kasteel Ravenhof, liggend in een uitgestrekt parkbos in late barokstijl, het fort van Stabroek, dat het meest noordelijke fort was van de buitenste fortengordel rond Antwerpen, of het Lassonhof, een landhuis uit de 17de eeuw met een indrukwekkende poort en brug over de omwallingsgracht. 

En trek tot slot zeker eens in het voorjaar naar Stabroek om het gansrijden mee te maken, een jaarlijks folkloristisch volks- en schouwspel. De koningen (= de winnaars van alle deelnemende ruiters) van de gemeenten Stabroek en Hoevenen nemen het na de strijd in hun eigen gemeente op tegen de koningen van Ekeren, Berendrecht, Zandvliet en Lillo voor de keizerskroon. 

20 mei: Waregem

Het West-Vlaamse Waregem, in het zuidoosten van de provincie, is dé paardenstad van Vlaanderen, met Waregem Koerse als hoogdag. Nadat de 1000 km-pelotons er al in 2014 eens halt mochten houden, is Waregem voor de tweede keer middagstad. 

Maar Waregem is natuurlijk veel meer dan dat. Wil je je verdiepen in de geschiedenis van de stad? Trek je graag je wandelschoenen aan? Of snuif je liever wat cultuur op? Waregem heeft voor elk wat wils.  

Cultuur (met onder meer cultureel centrum De Schakel en het provinciaal platform voor actuele kunst Be-Part), geschiedenis (met de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field, de enige Amerikaanse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog in België), een (shop)dagje uit (met winkelcentrum Het Pand of de vele boetieks/winkels, en de talrijke terrasjes, tearooms en restaurants) … Waregem heeft voor elk wat wils! 

En natuurlijk zijn ook sportliefhebbers meteen thuis in Waregem. De Gaverbeekhippodroom als epicentrum van de Europese paardensport en de Elindus Arena als voetbaltempel van SV Zulte Waregem springen in het oog. Maar ook wie zelf wil sporten, komt hier aan zijn trekken: atletiek, tennis, padel, voetbal, vissen, zaalsport en de talloze fiets- en wandelpaden. In elke uithoek van Waregem is er wel iets sportiefs te beleven.  

21 mei: De Pinte

De Pinte, altijd dichtbij! De goede treinverbinding, de goede ligging van de fietssnelweg F7 en de nabijheid van de snelwegen E17 en E40 zorgen ervoor dat de Oost-Vlaamse gemeente ten zuidwesten van Gent vlot bereikbaar is. En evengoed zorgen de talrijke fiets- en wandelpaden en trage wegen doorheen de gemeente voor verbondenheid tussen de iets meer dan 11.000 inwoners.  

De gemeente baadt in het groen, met de prachtige Scheldemeersen in het pittoreske Zevergem, het uitgestrekte Parkbos rondom de uitgestrekte Zeven Dreven en de vele kleine (speel)pleintjes doorheen de gemeente. Wandelaars en fietsers komen daarom van heinde en ver afgezakt naar De Pinte. 

De Pinte telt meer dan 150 verenigingen en vele honderden vrijwilligers, en wordt tijdens de 1000 km-weekends al vele jaren vertegenwoordigd door de fietsers van MJR Team. Ook dit jaar zijn ze weer paraat met 14 teams. De Pinte is bijzonder trots dat de gemeente voor de tiende verjaardag van het team is uitgekozen als middaggemeente!  

 

 

  







 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.