De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Wat is de 1000 km voor Kom op tegen Kanker?

De 1000 km, dat is samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker. En dat vier dagen lang!

Hoe gaat het in zijn werk?

De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km. Dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Daarbij is er de keuze uit een peloton van 24, 27 of 30 km/u. Vorm je een team op je eentje, dan rij je de acht etappes. Ben je met meerderen in je team, dan verdeel je de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers. 

De opbrengst van de 1000 km gaat elk jaar naar wetenschappelijk kankeronderzoek. Het concept is eenvoudig: elk team dat 5500 euro (of 6000 euro voor het internationale peloton) inzamelt, mag deelnemen aan de 1000 km. Hoe doe je dat? 

Professionele omkadering in een unieke sfeer

Wanneer we spreken over peloton, dan bedoelen we ook écht peloton. Met alles erop en eraan. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen. Alles is dus tot in de puntjes verzorgd:

  • De pelotons rijden ‘verkeersvrij’. Ze worden begeleid door motorrijders, politie en wegkapiteins van de Vlaamse Wielerschool.
  • Wie pech heeft met z’n fiets, krijgt assistentie van ervaren fietstechnici.
  • Er is continu een team aanwezig voor medische bijstand.
  • Onderweg zijn er verschillende bevoorradingsposten, en tijdens de middagstops krijgt iedereen een lekkere lunch voorgeschoteld.
  • ’s Avonds kunnen de solofietsers een professionele massage krijgen.
  • ...

Internationaal peloton

In 2019 was er een internationaal peloton, met solofietsers die de 1000 km fietsten vanuit Frankrijk richting Mechelen. In 2022 werd dit peloton noodgedwongen vervangen door een intranationaal peloton. De fietsers van dit peloton fietsten 4 dagen op rij een rit van 250 km, deden daarbij alle windstreken van het land aan en overnachtten elke avond op een andere locatie.

In 2023 keert het internationaal peloton echter terug. Vanuit Rennes vertrekt een peloton van 100 fietsers vanuit Bretagne, langs de Loire richting Belgenland. Op zondagavond rijden ze samen met de fietsers van de nationale pelotons terug om feestelijk aan te komen in gaststad Mechelen. 

Help mee als vrijwilliger

Is fietsen niets voor jou maar wil je toch bijdragen aan de strijd tegen kanker? Help dan mee als vrijwilliger! Zonder vrijwilligers kunnen we geen 1000 km realiseren, elk helpend handje is dus meer dan welkom! Als vrijwilliger steun je rechtstreeks het kankeronderzoek zonder op de fiets te kruipen. ;-) Laat hier je contactgegevens achter.

Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je alle nieuwtjes over de 1000 km en andere acties van Kom op tegen Kanker kort nadat de fietsers ze krijgen. Of volg ons op Facebook of op Instagram.

Hoe verliepen de voorbije elf edities?

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.